Årets artister

Mariette: Vi har lärt känna henne som en av Sveriges starka artistprofiler sedan det publika genombrottet för 10 år sedan i Idol, men musikkarriären började långt tidigare.  Redan på högstadiet var Mariette del av en sång- och gitarrduo hemma i Harplinge, strax utanför Halmstad. Vid de tillfällen hon medverkat i Melodifestivalen har hon gått till final, senast ifjol med låten For You. Under våren 2019 mötte Mariette återigen en stor publik genom TV 4:as Stjärnornas stjärna, där hon visade prov på sin artistiska bredd och förmåga att besjäla alla genrer.

Micke Holm:  Publiken och juryn tog honom och hans fantastiska röst till sina hjärtan när pappersbruksarbetaren från Piteå vann Talang 2019. Det var det stora genombrottet för Micke Holm men musiken har funnits i hans liv länge och han var inte ovan vid att möta en publik tidigare heller, dock oftast tillsammans med Piteå-bandet Storstryk. Nu är han het även som solo-artist och medverkar bland annat i en julshow i Göteborg, november-december. Men på Christmas on Ice är Micke Holm från Piteå nästan på hemmaplan och det är vi oerhört glada och stolta över!

Alexander Majorov: Luleås egen stjärna som i många år dominerat svensk konståkning och hållit sig stabilt i Europatoppen. VM 2019 blev dock hans sista tävling, då han tagit beslutet att lämna tävlingsarenorna som aktiv. Däremot hänger han numer med på internationella tävlingar som svenska konståkningsförbundets fysioterapeut. Han har dock inte lämnat isen, utan frilansar som tränare och showåkare – med en kapacitet som fortfarande håller hög internationell tävlingsklass och en strålglans som kommer bli uppenbar under Christmas on Ice.

Anita Östlund: Som 16-åring var hon den enda svenska konståkare som av Svenska olympiska kommittén blev uttagen att vara med på OS 2018. Anita Östlund är född 2001 i ukrainska Odessa och har Landvetter KK som hemmaklubb. Med tanke på att hon började åka så sent som 2006, är det ingen tvekan om att hon har en sällsynt talang. Med spänst och snabb rotation landade hon tidigt trippel-trippelkombinationer, som få svenska damer överhuvudtaget gjort. Vi är väldigt stolta över att ha henne på isen i Luleå!

Storstryk: Publiken i Piteå har lärt sig att älska bandet, sedan det bildades 1998, men då bara med tre medlemmar. Stefan Lundström, Micke Holm och Krister Vikström träffades på fest och eftersom de alla spelade i olika band åkte en gitarr fram. De jammade och upptäckte hur väl deras röster klingade tillsammans.  Efter bara ett halvår fick bandet förstärkning av Joakim Wallsten. Briljant stämsång har blivit något av det musikaliska bandets signum och inte minst Queens låtar – som i sin tur inspirerar konståkare på ett fantastiskt sätt. Var beredda på att taket lyfter i arenan!

Nikolaj Majorov: I fjol tog han klivet upp i seniorklassen och är nu, 19 år gammal, svensk konståknings stora hopp på herrsidan. Under hela sin uppväxt har han tränat och tävlat med storebror Alexander som förebild, men det har alltid varit tydligt att han egna unika kvaliteter på isen. Han har dessutom de senaste åren utvecklats till att bli Sveriges enda eldartist på is. Nikolaj har en stor framtid som tävlingsåkare – men det är kanske på showisen framför en storpublik han trivs som allra bäst. Njut av en konstnär på isen!

Husbandet: För att kunna jobba med den musikaliska bredd Christmas on Ice handlar om – och hantera allt med samma genuina känsla –  krävs musiker av rang och kapellmästare Stefan Gunnarsson har handplockat några av de bästa: Johan Englund, trummor, Mathias Jansson, bas, Fredrik Lundgren, gitarr och Stefan Jernståhl, keys. Artisterna och konståkarna varvar i strålkastarljuset – men husbandet är igång hela tiden. Det är en ära att låta detta superkompetenta gäng ta plats på scenen under Christmas on Ice 2019!

Viveca Lindfors: För första gången en EM-medaljör på Christmas on Ice! Viveca är den finska mästarinnan i konståkning som efter det korta programmet på EM i Minsk 2019 låg fyra. Efter stark friåkning slutade Helsingfors-åkaren på tredje plats och en sensationell bronsmedalj till hemlandet Finland var ett faktum. Viveca själv uttryckte det som att det nästan kändes overkligt, samtidigt som hon jobbat hårt för det och drömt om just en medalj. Hon är född 1999, en av fem syskon där alla utom storebror – som spelar hockey – åker eller har åkt konståkning.

Stefan Gunnarsson: Vår självskrivna kapellmästare, som med sin breda musikaliska kompetens och lyhördhet är en kvalitetsstämpel på den musikaliska nivån, tillsammans med vårt eminenta husband. Stefan blev känd för den breda allmänheten som en av lagledarna i SVT:s underhållningsprogram Så ska det låta. Under Christmas on Ice 2019 är han inte bara den som håller ihop den musikaliska helheten, vi får även njuta av hans kapacitet som sångare och artist.

Eldartisterna Illumina: Har blivit en stadig del av vår ensemble i Christmas on Ice – vi har svårt att tänka oss en show utan den särskilda stämning som deras suggestiva eldnummer skapar! De har dessutom, genom samarbete med våra skickliga konståkare, skapat en i Sverige unik genre med eldkonst på is. Därför är vi stolta över att ännu en gång välkomna dem till Luleå med nya överraskande grepp som får Christmas om Ice 2019 att gnistra och spraka.

Luleå hockeyförening: Ingen isgala i Luleå utan Luleås framgångrika J20-lag! Det har blivit en uppskattad och bejublad tradition att se hockeyspelarna under Christmas on Ice. De är unga skickliga skridskoåkare och vana vid tuffa tag på hockeyplanen under match, men koreograferade shownummer till livemusik är en helt annan typ av utmaning. De är värda publikens jubel för sitt mod!

Ekaterina Vasilyeva: Klassisk gitarrist, utbildad i Moskva, där hon började med gitarr som 13-åring. Innan dess spelade hon balalajka. Kom till Sverige för en gitarrkurs 2010, medverkade i Uppsala gitarrfestival och kom till final under den tävling som arrangeras under festivalen. Ekaterina erbjöds plats en masterutbildning i klassisk gitarr på musikhögskolan i Piteå och där fann hon även kärleken och är numer bosatt i Norrbotten. Till Christmas on Ice kommer hon mer eller mindre direkt från en konsertturné i Kina, dit hon bjudits in av musikskolan i Chongqing.

Clara Callne: Efter en tävlingskarriär med nationella framgångar i Luleå Konståkningsklubb blev Clara professionell konståkare ombord på Royal Carribeans kryssningsfartyg. Efter ett par säsonger gick Clara i land, för att studera till psykolog med idrottsinriktning. Hon är tränare i konståkningsklubben i Umeå och även skridskotränare i Björklöven. Kärleken till sporten har inte bleknat och den vill hon dela med sig av till publiken i Christmas on Ice!

Juulia Turkkila & Mathias Versluis: Finska mästare i isdans som  levererar åkning av hög internationell klass. För fem år sedan var de båda finska nationella mästare i singelåkning, men 2016 bestämde sig dessa skridskoskickliga konståkare att satsa på isdans som ett par. Ifjol trollband de publiken i arenan under Christmas on Ice och vi är mycket glada att de även i år tackade ja till att besöka Luleå och lysa upp arenan med sin isdans!

Katiaana Kanninen: Konståkare från Jyväskylä  i Finland som tävlat på nationell nivå. Studerar idrottsmedicin i Umeå och är tränare i konståkningsklubben. 2016 fick hon avbryta sin tävlingskarriär på grund av skada.  Även verksam som tränare i puckelpist, då också skidåkningen alltid varit del av hennes liv, uppvuxen med en far som var just puckelpiståkare och en bror i landslaget.  Fart och koordination kännetecknar båda Katjaanas idrotter och vi är glad att hon berikar Christmas on Ice med dessa egenskaper!

Betty Callne: Det var faktiskt under ett konståkningsläger som hon – och lägerkompisarna – upptäckte att hon kunde sjunga. Scendebuten gjorde hon med ett kompband som hette duga: Norrbotten Big Band under Christmas on Ice 2015. Sedan dess har hon vårdat och utvecklat sin talang, inte minst under två års studier vid American Academy of Dramatic Arts i New York. Nu är hon hemma i Sverige igen och under Christmas on Ice tar hon ton på såväl is som scen.

Robert Stjernström & Tomi Skantz: ”Digital experience designers” som vi lyfter till medverkande i vår show, för vi tror stenhårt på att den ljusmagi som Robert och Tomi kan utföra kommer att lyfta Christmas on Ice till nya höjder. Ifjol tog Luleå hockeys intron andan ur publiken inför matcherna. Det är Tomi och Robert som står bakom design och programmering. Nu blir de, via sitt arbete på Tromb, även del av Christmas on ice-produktionen. Coop Norrbotten arena har ett av Europas mest utvecklade ljud- och ljussystem – Robert och Tomi är kreatörer; våra konståkare, musiker och artister är av världklass. Nu kör vi: Christmas on Ice 2019!

Log in with your credentials

Forgot your details?

Hoppa till verktygsfältet