Årets artister – Christmas on ice 2017

The Magnettes: En skivrecensent beskrev deras debutalbum som ”Det bästa norrbottniska soundtracket någonsin”. I somras spelade de bland annat på det som kallas världens största musikfestival: Summerfest i Wisconsin, USA och vi har hört dem spelas flitigt i Sveriges Radio, i såväl P3 som P4. Sanna Kalla, Rebecka Digervall och Tomas Bäcklund Tideström i The Magnettes kommer garanterat skapa en speciell laddning i arenan tillsammans med konståkare på isen.

Svante Henryson: Lika erkänd både som basist och cellist, verksam inom  jazz, klassiskt och hårdrock. Redan som tonåring var han solokontrabasist i Oslo filharmoniske orkester. Under tidigt 90-tal bytte han ut den klassiska musiken mot hårdrock och turnerade med Yngve Malmsteen. Svante är en prisad musiker och kompositör, har  bl a fått Nordiska rådets kulturpris. Sedan 2016 ledamot av Kungliga musikaliska akademien.  Till scenen på Christmas on Ice kommer han tillsammans med det som numer är hans huvudinstrument: cellon.

Linnea Bäcklund: Artist och låtskrivare från Boden. Förra hösten stod hon för originalmusiken till Ung Scen Norrs föreställning ”Tidningsdöden”, som hon även medverkade i. Vi har även hört henne med artistprojektet Iris Julie. Linnéa pysslar med allt från elektronisk laptop-pop till storbandsjazz och får sina främsta influenser från Ella Fitzgerald och Depeche Mode. I Christmas on Ice är hon med och garanterar både julstämning och sväng!

Alexander Majorov: Har i många år varit fixstjärna inom svensk konståkning, med en historisk svensk medalj på junior-VM 2011 som främsta internationella merit. De senaste säsongerna har varit tuffa med såväl egna skador, som följderna av den benmärgsdonation han gjorde till sin cancersjuke far. Men säsongen 2017 är han i sitt livs form, efter en hård och målmedveten satsning på en plats till OS i Sydkorea 2018. Christmas on Ice är ett exklusivt tillfälle för hemmapubliken i Luleå att möta denna stora atlet!

Nikolaj Majorov: 17 år gammal är han svensk konståknings stora hopp på herrsidan. Han är juniorlandslagsåkaren som hela tiden tränat med sin storebror Alexander som förebild, men har sina helt egna, unika kvaliteter som konståkare, med ett konstnärligt uttryck på isen som skulle kunna  väcka avund hos redan etablerade världsåkare. Nikolaj förutspås en stor framtid som tävlingsåkare – men det är kanske på showisen framför en stor publik han trivs som allra bäst. Ta chansen att njuta av en sann ung konstnär på isen!

Stefan Gunnarsson: Precis som förra året är han den självskrivna kapellmästaren, som med sin breda musikaliska kompetens och lyhördhet är en kvalitetsstämpel för den musikaliska kvalitén, tillsammans med vårt eminenta husband med några av länets bästa musiker (Johan Englund, trummor, Mathias Jansson, bas, Fredrik Lundgren, gitarr). Stefan blev känd för den breda allmänheten som en av lagledarna i SVT:s underhållningsprogram Så ska det låta. Under Christmas on Ice 2017 är han inte bara den som håller ihop den musikaliska helheten, vi får även njuta av hans kapacitet som sångare.

Nikolai Äystö-Lindholm: Musiker (träblås och tvättbräda) och sångare som inte räds att prova nya stilar och sammanhang. Efter sin klassiska skolning i fagott har han mer och mer dragits bort från det notbundna klassiska och istället har det musikaliska uttrycket kommit att handla om svängig tvättbräda och sång, särskilt på finska. Numera är han bosatt i Malmberget/Gällivare, men turnerar i hela landet och även frekvent utanför Sveriges gränser i olika konstellationer. I Christmas on Ice möter vi honom framför allt som sångsolist.

Wilmer Heikkilä: 12 år gammal har han redan hörts på många små och stora scener runt om i Norrbotten.  Hans röst, som i en stipendiemotivering beskrivits ”som en fjällbäcks klara vatten”, fick nationell genklang då han i stenhård konkurrens, under gosskörfestivalen i Rättvik våren 2017, valdes till ”Årets gossopran i Sverige”. Hans lärare och mentorer i sång är körledarna Lennart Johansson och Monika Wasberg. En ishall är inte en främmande miljö för Wilmer, då han nyligen slutade med ishockey, för att helhjärtat satsa på sången.

Kvinnokören Embla: Skönsjungande tjejer med Luleå tekniska universitet som sin bas.  Kören grundades våren 2011; då universitet redan hade en manskör och en blandkör så var det just en kvinnokör som saknades. Kören består i dagsläget av ett tjugotal medlemmar med en repertoar som består av allt från internationella pop- och rocklåtar till svenska hits och folkvisor. Under Christmas on Ice är de med och höjer den musikaliska stämningen till nya dimensioner.

Clara Callne: Var under många år dominanten bland konståkningsdamerna i Norrbotten, på tävlingsisen. Har medaljer från riksmästerskap, ungdoms-SM och junior-SM. Då hon ifjol avslutade sin tävlingskarriär fick hon i hård konkurrens chansen att bli professionell konståkare och artist på ett av Royal Carribeans kryssningsfartyg. Tack vare goda prestationer ombord har hon fått ett nytt kontrakt och mönstrar på igen i februari – men är hemma i Norrbotten nu för att kunna ge publiken under Christmas on Ice all sin genuina åkglädje och professionalism!

Luleå Konståkningsklubb: Klubben har vuxit fram under ledning av huvudtränaren Alexander Majorov, som efter sin karriär som både tävlingsåkare och tränare i St.Petersburg  har ett anseende som en av världens bästa konståkningstränare. Tillsammans med sin fru Irina Majorova, koreograf och konstnärlig ledare för Christmas on Ice, har han byggt upp en klubb där skridskoåkning med kvalitet och glädje på isen är ledstärnor. Var säkra på att varenda konståkare, liten som stor, ger sitt allt till publiken under Christmas on Ice 2017!

Eldartisterna Illimina: Ifjol fick publiken för första gången stifta bekantskap med eldartisterna Illimina som med sina suggestiva eldnummer skapade en ny sorts stämning i arenan, som inte lämnade någon oberörd. Därför är vi stolta över att ännu en gång kunna presentera dem som del av vår show, med nya överraskande grepp som får jubileumsföreställningen att gnistra och spraka.

Luleå hockeyförening: För femte året samarbetar Luleå konståkningsklubb med Luleå hockey och deras framgångrika J20-lag. Det har blivit en uppskattad och bejublad tradition att se hockeyspelarna under Christmas on Ice. De är vana vid tuffa tag på hockeyplanen under match, men koreograferade shownummer är en helt annan typ av utmaning. De är värda publikens jubel för sitt mod!

Greta & John Crafoord: Talangfyllda tvillingar födda år 2000 och är det stora svenska löftet i paråkning! De började med sporten som sexåringar i Mölndals KK, innan de ett par år senare flyttade till Indianapolis i USA tillsammans med sin familj. De fortsatt med konståkning och började tävla som ett par när de var 11 år. Vid tre tillfällen har de tagit medalj vid de amerikanska mästerskapen, US Nationals, i olika åldersklasser. Nu bor de tillsammans med sin familj i Kalifornien och tränar för sina amerikanska tränare Jenni Meno och Todd Sand, ett par som bland annat har en silvermedalj på VM 1998 på tävlingskarriärens långa meritlista. Greta och John Crafoord representerar Sverige vid internationella tävlingar som Junior Grand Prix och tränas i Sverige av Andrea Dohany, Landvetter KK. I Luleå är vi oerhört stolta och glada över att äntligen kunna bjuda publiken på paråkning!

Pyrot: Pyrotekniska sällskapet vid Luleå tekniska universitet är den ledande leverantören av professionella fyrverkerier i norra Sverige. Pyrot åtar sig allehanda pyrotekniska arbete, alltifrån specialeffekter på scen eller i film till hela fyrverkerier komponerade tillsammans med musik. Vi är stolta och glada över samarbetet under Christmas on Ice 2017; det ska märkas att det är en jubileumsföreställning!

Ammie Dumago: Professionell sångerska sedan 20-årsåldern. Kommer från Filippinerna men har arbetat i olika bandkonstellationer i Japan, Korea, Malaysia, Bangladesh, Filippinerna och nu senast i Thailand. Hon har en bred repertoar och känner sig lika bekväm med såväl jazz som rock och pop. Ammie har precis flyttar till Boden från Manilla och vi är glada och stolta över tillfället att välkomna henne till Norrbotten genom att låta henne möta en ny publik under Christmas on ice!

Log in with your credentials

Forgot your details?

Hoppa till verktygsfältet